Жоро Милионера или Жоро Инкасото, както е популярен осъденият за обир на близо милион и половина лева Георги Енев, почти преполови престоя си зад решетките. Той прави всичко възможно по-бързо да излезе на свобода, където го чака плячката, която упорито отказа да каже къде е скрил, пише "България днес".

Още откакто се предаде на властите през юли 2012-а, Енев прави всичко възможно да съкрати максимално времето, през което няма да може да харчи парите си. Първо той се призна за виновен и делото му се гледа по съкратената процедура. Прокуратурата настояваше за 20 години затвор, но Жоро Милионера получи 8. После обаче той бе изненадан неприятно и през януари миналата година Върховният касационен съд го прати за 12 години зад решетките. В решението на съда се казваше, че присвоените пари многократно надвишават определението за „особено големи размери“. Откраднатата сума възлиза на 6400 минимални работни заплати, което определя случая като особено тежък.
"Разкаянието и съжалението... не се извличат само от произнесени думи, но и от действия, които да доказват действителното разкаяние на подсъдимия. В конкретния случай поведението на Енев е тъкмо обратното“, коментираха върховните съдии, които не възприеха защитната теза на подсъдимия, че бил подтикнат към кражбата, защото не можел да обслужва ипотечния си 

След присъдата започнал да прави всичко възможно да започне да се труди и в крайна сметка се устроил като дърводелец в Пловдивския затвор. Всеки два дни работа се считат за три и така Инкасото продължава да намалява времето до излизането си. Така вече Георги Енев е малко повече от три години зад решетките, като се брои и времето на първоначалното му задържане. С изработеното време вече той може да счете, че е излежал 4 години. На по-следващ етап обирджията почти сигурно ще се възползва от правото на условно предсрочно освобождаване, така че той вече е излежал повече от 1/3 от наказанието си.
Адвокат Георги Кутрянски, който защитаваше Енев на процеса, също предположи, че клиентът му ще потърси и тази възможност за по-бързо излизане на свобода. Той обаче обясни, че от доста време не се е чувал или виждал с него и последните им контакти са били, когато обирджията бомбардирал затворническата управа с молби да започне работа.
Съкафезници на Енев обаче разказват, че той странял от всички зад решетките, явно за да не се случи неволно да разкрие по някакъв начин къде е скрил парите. В началото го разпитвали за обира, но Инкасото отказвал да каже и дума по въпроса. Работел постоянно в дърводелската работилница и странял от всякакви проблеми и конфликти именно, за да може заради добро поведение да излезе по-бързо на свобода. Зевзеците от съкафезниците обаче се майтапили, че всъщност Жоро Милионера е най-скъпо платеният пандизчия в България и годишно си изкарва по почти 200 бона. Сметката им е правилна, ако Енев успее да се докопа до парите си след малко повече от седем години.


Обирът

Перфектният обир на инкасо автомобил Георги Енев извърши в Пловдив на 22 юни 2012 г. Той тогава е на смяна и превозвал с колегата си Манчо Юруков близо 1,5 милиона лева, собственост на три банки. Ударът бил перфектно планиран, защото дни преди това Енев закарал стария си "Опел" на тиха уличка и зачакал удобния момент. Той дошъл, когато инкасо колата се движела по булевард „Никола Вапцаров", в близост до паркирания "Опел". Под претекст, че уж иска да почерпи за продажбата на возилото си, Милионера помолил колегата си да купи дюнери.
Тогава Енев извадил специалния разблокиращ ключ, който му бил даден от регионалния мениджър на инкасо фирмата. Когато Юруков слязъл от колата, Жоро я запалил към своята, отключил касата и прехвърлил опакованите пакети с пари. С опела си стигнал до село Храбрино. Оттам следите му се загубиха за две седмици, докато той се предаде.