Националната служба за охрана (НСО) ще плати около 53 000 лева без ДДС за пране и химическо чистене. Това става ясно от обществена поръчка за "Химическо чистене, пране и съпътстващи ги дейности за обекти на НСО", предаде репортер на БГНЕС.

Поръчката е с две обособени позиции – едната за София, втората за почивната база "Сандрово" в гр. Варна. Прогнозната цена за позицията в столицата е 30 000 лв. без ДДС, а за тази във Варна е 23 000 лв. без ДДС. Посочено е, че за втората позиция в предмета на поръчката не се включва услугата "химическо чистене". Срокът на обществената поръчката е от датата на сключване на договора до 31.12.2017 г. включително.

През 2013 г. НСО е обявила подобна поръчка за двегодишен период. Предмет "химическо чистене, пране и съпътстващи ги дейности за обекти на НСО за двегодишен период" с цена около 62 000 лева без ДДС. Поръчката и тогава беше разделена в две самостоятелно обособени позиции, като едната се отнася за служителите на НСО в София, а другата за почивната база "Сандрово" край Варна. Предвиждаше се за нуждите на службата в София да се дадат около 25 000 лева без ДДС за пране и около 10 000 лева без ДДС за химическо чистене. Те трябваше да отидат за събиране, пране, дезинфекция, сушене, гладене, опаковане и транспортиране на спално бельо, хавлии, хавлиени кърпи, одеяла, покривки, килими, пердета и завеси, както и за химическо чистене и опаковане на униформено облекло, сака, панталони, блузи, шлифери, жилетки, риза, палта, якета, пуловери, вратовръзки, шалове, спортно облекло и дори рокли. 

Останалите пари по обществената поръчка трябваше да бъдат изхарчени за нуждите на базата край Варна, като там е нужно да се събира, пере, дезинфектира, суши, глади, опакова, транспортира спално бельо, хавлии, хавлиени кърпи, одяла, покривки, килими, пердета, завеси.