Джихадистката групировка Ислямска държава (ИД) призова народа на Турция да се разбунтува и да свали от власт "сатаната" - имайки предвид президента Реджеп Тайип Ердоган – в свое първо пропагандно видео срещу формирането на турско-американска военна коалиция срещу халифата.

Миналата седмица американски бойни самолети, базирани в турската база Инджирлик, за първи път бомбардираха позиции на ИД и турският външен министър каза, че неговата страна ще започне скоро "пълна война" срещу джихадистите, пише в. "Индипендънт". В отговор видео на халифата показва екстремист, говорещ пред камера на турски, който заяви, че президентът Ердоган е направил своята страна "роб на кръстоносците". Джихадистът призова турския народ да въстане срещу демокрацията и светското управление, съобщи в. "Дейли Сабах", с думите: "Трябва да се покаете поради всички причини – които са причините от този предателски сатана (Ердоган) и неговите приятели – които ви притесняват". И допълва: "Тези, които вярват, се бият по Божия път, неверниците се бият по пътя на Сатаната".

Първите удари срещу ИД от базираните в Инджирлик американски самолети дойдоха, след като Вашингтон и Анкара се споразумяха за създаването на свободна от ИД "буферна зона" покрай южната граница на Турция. Но докато Турция се съгласи на "координирани операции" със САЩ срещу халифата, досега нейните ВВС нанасят удари почти изключително и само срещу сепаратистките кюрдски бунтовници.