На смъртния си одър преди 19 г. тя остави завет на всички българи: "Само вярата, само вярата! Халал да е - народът да бъде благ като захар, издръжлив като злато! Да укрепите вярата си в Бога, да се обичате и да сте добри един към друг, защото без тези неща няма напредък в нищо", призова на прощаване Ванга. И успокои, че светът го чакат 1000 г. мир, а: "Доброто иде! Не е далеко, не се бойте! Всичко ке си дойде на място!".Родена в Струмица (Македония) на 3 октомври 1911 г., Ванга до смъртта си живее прост начин на живот, неподвластен на материалното, пише "Стандарт". Всичко, което е направила, е било за народа. "От 41-ва година, от 6 април, гледам до сега", казва Ванга пред камерата на Тома Томов. Когато била на 30, й се явява сияен конник, облечен, както тя описва, в златни доспехи. Бил висок, рус и божествено красив. Излъчвал светлина. Този мъж спрял коня си до къщата й в Струмица и влязал. Сетне й казал: "Скоро светът ще се обърка и много народ ще се изгуби. Ти ще предсказваш за живи и мъртви.

Не се бой, аз ще съм до теб и ще ти казвам какво да препредаваш...". Вангините пророчества за потъването на подводницата Курск, атентатите на 11 септември и смъртта на Сталин са сред най-известните. Но въпреки че Вангелия вижда всичко, тя съумява да запази достойнството си като човек и не се възгордява. Племеницата на Ванга, Красимира Стоянова, разказва, че пророчицата е обичала живота. "Никой не трябва да мисли, че тя е била аскет", споделя Красимира. Ванга обичала всички нормални неща, съпътстващи човека: дрехите, хапването, веселието, песните...

Ванга е помогнала на хиляди хора. Намирали изход от болестите, тревогите и нещастията, когато са сядали пред нея. Виждала ли смърт, обикновено премълчавала. Понякога викала посетителя да дойде при нея след няколко дни, когато нещастието вече е факт, за да го успокои. Един от малкото случаи, в които Ванга е казала направо в очите на човек, че го чака смърт, е с проф. Никола Шипковенски. Очевидци твърдят, че ученият е предизвикал откровението на пророчицата с обидното си и грубо отношение към нея. След като месеци наред я изследвал и снимал документален филм за нея, накрая невярващият в способностите й професор заявил: "Ванге, ти не си никакъв феномен, а мошеничка! Затова аз си прибирам багажа и си тръгвам. Ще се видим след шест месеца!". "Няма да стане! Защото тези шест месеца са ти последни", отсякла Ванга. Проф. Шипковенски умрял точно след половин година от рак.

Знаменитата Вера Кочовска не успя да създаде детска клиника за присаждане на костен мозък, защото мутрите на прехода ограбват едноименната й фондация, чието състояние се оценявало на тогавашни $2 млн. За разлика от нея Ванга успява да реализира една от мечтите си - храмът в местността Рупите. Вера го нарича "Храм на душата", но църквата желае разрушаването му, защото е дело на Ванга, пък и не бил по каноните. Акад. Светлин Русев е изрисувал иконостаса и стенописите в храма. Те по-късно стават повод за скандал. "Те не разбраха ли, че тази църква не се прави за попове, а за хора!", коментира акад. Русев. А 19 г. след смъртта на Ванга черквата "Св. Петка" се радва на разцвет.

Какво бъдеще видя за родината ни пророчицата, преди да издъхне на 11 август 1996 г.? 

"Няма лошо за България! Няма барут, няма кръв! Българите да са живи и здрави и да не губят кураж. Ние сме куражлия племе. Ще излезнеме. България ще се оправи, защото са много работливи българите. Не се карайте, а се обичайте всички. Вяра и любов да има за народа - това е най-важното". Емиграцията обаче тревожи Ванга: "От това България само губи! Защо позволявате на децата си да напущат България? Та тя им е майка, тя им е баща. Хубава, лоша, всичко е тя. От Бога им е дадена. Какво си мислят, че ще намерят навън? Ще ходят, ще ходят и пак тука ще се върнат."

Мечтата на революционера Георги Раковски за създаване на Балкански съюз ще бъде реализирана във времето според пророчицата Вангелия Гущерова: "Сега на Балканите е неспокойно, но ще дойде ден, когато всички балкански столици ще си подадат ръка за помощ и приятелство. Големи водачи от София, Букурещ, Белград, Атина и Анкара ще се съберат и ще разискват, водени от желание за мир и разбирателство". Ванга обаче предупреждава за надвиснали злини: "Ще съсипят въздуха и водата, ще пуснат разни отрови по сините морета, по реките и хората ще започнат да умират от някакви болести.

Ще бягат от градовете в селата и пак ще търсят планините и трите кръстати гори, та там в тях да дишат и да пият вода. Онези, които избягат, ще спасят себе си и потомството си". За медицината Вангелия казва, че светът е започнал с билките и с билки ще свърши. "Но билките от дадена страна лекуват само хората, които живеят в нея. Така е определено. Лекарствата затварят вратата, през която може да влезе природата чрез билките и да излекува болния орган. За всяка болка има билка".