Франсоа Оланд за три години като президент на Франция не разчете силите си и сега рискува да остави на страната значителен дълг, пише френското издание Boulevard Voltaire. Дори да не се отчитат тревожните икономически показатели, заслужават внимание поне два епизода от това лято. Само за три месеца, твърди Boulevard Voltaire, по вина на Оланд Франция не е получила 54 млрд евро.„Нашият „смел” президент продължава да прави грешки в областта на международната геополитика, за които ще се разплащат френските данъкоплатци” – се отбелязва в публикацията.

Франция изплати на Русия почти 1 млрд евро за недоставените „мистрали”. Отделно са нейните разходи по поддържането на построените кораби в пристанищата. Авторът на статията припомня, отначало Русия поръча построяването на два кораба, а това означава, че Франция е пропуснала да спечели почти 3 млрд евро.

Покрай „мистралите” Франция загуби договор за 48 млрд евро за доставяне на Индия на 26 изтребителя Dassault Rafale.

Сключеният за 5,2 млрд евро договор за доставка на изтребители Dassault Rafale също е под заплаха да пропадни: за изплащане на договора египетските власти взеха заем от Франция 2,6 млрд евро.

Тези преки загуби или неполучени пари тежат на бюджета на страната, пише изданието. В заключение авторът на публикацията роптае, че Франсоа Оланд, който не може да предложение за най-важния проблем на страната – безработицата, е струвал на французите 54 млрд евро.