Канадска компания проектира 20-километрова кула до стратосферата, която ще извозва астронавти в космоса чрез огромен асансьор, разказва британският в. "Индипендънт".

Плановете за "космическия асансьор" вече са одобрени от американския патентен офис, който запази правата на компанията "Thoth Technology" за строежа на "структура с пневматично напрежение за разполагане върху планетна повърхност".

Сградата ще бъде 20 пъти по-висока от най-високото здание

на земята – 830-метровата кула "Бурж Халифа" в Дубай.

Според "Thoth Technology" структурата ще осигури нови начини за достъп до космическото пространство, които изискват 30% по-малко енергия от стандартния метод за изстрелване на ракета. Кулата също така ще носи и второстепенни ползи като електричество от вятърен генератор и приходи от туризъм.

"От върха на кулата космически кораби ще излитат в орбита само в един етап, връщайки се на върха на кулата за презареждане и повторно излитане", каза изобретателя на съоръжението д-р Брендан Куин.

Кулата все още има и някои слаби места като например как нейната конструкция ще се справя с ветровете в атмосферата и с т. нар. "Ефект Армстронг", според който човешкото тяло не може да издържи повече от 19 км височина в нехерметизирана среда, тъй като при толкова ниско налягане водата в кръвта започва да кипи.