Следващата седмица русия и Иран ще подпишат сделка, по която Москва ще достави на Техеран зенитни ракетни комплекси С-300, заяви иранският военен министър Хосеин Дехкан.

Руският президент Владимир Путин беше готов още през 2010 г. да достави такива зенитни ракети на Техеран, но се съгласи да замрази сделката под натиска на САЩ.

Сделката сега е преработена и скоро ще бъде финализирана, заявил Дехкан пред информационна агенция. Като част от новата сделка министърът посочил, че страната му ще получи модернизирана версия на С-300. "Заминаваме за Русия идната седмица за подписването на сделката и няма бариери, които биха могли да попречат на това споразумение. Батареите ще бъдат доставени в Иран малко след подписването на документите. До съобщението за сделката се стигна, след като през април Русия обяви, че отстранява наложеното за пет години ембарго за износ на С-300 в Иран.

С-300 е "една от най-добрите зенитни ракетни системи в света", цитира в. "Джерусалем пост" думите на ген. Асаф Агмон, бивш висш офицер от израелските ВВС .Разполагането на тези ракетни комплекси биха направили много по-трудно евентуално нападение срещу обекти от иранската ядрена програма. "Системата ще постави на изпитание нашите ВВС. Нейното разполагане ще доведе до значителна промяна в нашия регион", допълва Агмон.