Германският канцлер Ангела Меркел настоява Международния валутен фонд (МВФ) да участва в третия пакет помощи за Гърция, но съмненията за привличането на МВФ към програмата усложняват нейния стремеж да убеди членовете на Бундестага в правилността на тази политика преди предстоящото утре гласуване в парламента по този въпрос.

В понеделник на челната си страница в. "Билд" обвини Меркел в нарушаване на обещанието си, че МВФ ще участва в новия оздравителен пакет за Гърция в размер на 86 млрд. евро, одобрен в петък от финансовите министри на страните от еврозоната. МВФ, чиято шефка Кристин Лагард определи плана като "много важна крачка напред", е на позицията, че ще чака до октомври с взимането на решение дали ще участва или не. Но това е чак след два месеца, а Меркел и нейният финансов министър Волфганг Шойбле се нуждаят от получаване на подкрепа в сряда от долната камара на Бундестага за третия спасителен пакет за Гърция от 2010 г. насам, предаде АФП.

Елементи за усложнения в бъдеще са исканията на МВФ за опрощаване на гръцкия дълг, чийто еквивалент представлява в момента 170% от БВП - искане, на което повечето германци не гледат благосклонно. Според Германия едно "подстригване" на дълга ще бъде нарушение на договорите в ЕС, но миналата седмица Берлин повтори, че остава отворен за бъдещи разговори за реструктурирането на дълга. Облекчаване на дългове варира от намаляване на непогасената главница на заем чрез намаляване на лихвените проценти или удължаване на срока за погасяване.

В интервю за германска телевизия в неделя Меркел изрази увереност, че МВФ ще участва в осигуряването на финансова помощ на Гърция. Участието на МВФ е "абсолютно необходимо", подчерта и говорителят на финансовото министерство Марко Земелман в понеделник - позиция, споделяна от известен брой членове на консервативните партии, подкрепящи Меркел. Депутатът Михаел Фукс от Християн-демократическия съюз (ХДС) заяви по телевизия Блумберг, че засега не е решил дали ще гласува за или против гръцкото споразумение утре. Фукс също така спекулира, че без ясен знак от страна на МВФ за участието на институцията в спасяването на Гърция, броят на гласувалите отрицателно германски депутати ще се увеличи.

Равносметката на такива инакомислещи гласа все още няма да е достатъчно, за да изложи на голям риск одобряването на сделката в сряда, но може да отрази растящата съпротива както в партията, така и в обществото, което Меркел не би могла да пренебрегне. "МВФ има репутацията на твърдост и независимост, доста повече от Европейската комисия. Ако МВФ подкрепи програма, това помага на Меркел да продаде програмата на собствената си партия и на германското общество. Това е причината, поради която Меркел иска да задържи участието на МВФ", казва икономистът от Беренбенберг банк Холгер Шмидинг.

Икономистът от Natixis Силван Бройе казва, че Берлин гледа на МВФ като на застрахователна полица, тъй като ще предложи "косвена гаранция, че оздравителните фондове ще бъдат изплатени". Всъщност именно Германия призова към участието на МВФ и осигуряването на техническа експертиза на програмите за подпомагане при първия спасителен пакет през 2010 г. За коалиционните партньори на Меркел, социалдемократите, участието на МВФ изглежда е по-малко от решаващо. Заместник-шефът на парламентарната фракция на ГСДП Карстен Шнайдер настоява , че участието или не на МВФ няма да повлияе върху гласуването. Това, което беше важно, допълва той, е че МВФ остава съветник за подпомагане на Гърция за завръщане към икономически растеж.

Въпреки това Меркел се чувства притисната в ъгъла от изискванията на МВФ за опрощаване на дълга, в което тя трудно ще убеди своята партия. В петък Лагард заяви, че гръцкият дълг "се е превърнал в неустойчив и Гърция не може да възстанови неговата устойчивост самостоятелно само чрез свои действия". "Очакваме с нетърпение да работим тясно с Гърция и нейните европейски партньори в идните месеци, за да поставим на местата им всички елементи, които са ми необходими да препоръчам на изпълнителния борд на фонда за обмисляне на по-нататъшна финансова подкрепа на Гърция", каза тя.

Депутатите от Бундестага бяха призовани да се върнат за гласуване на спасителния пакет от лятната ваканция, след като вече трябваше да направят подобно нещо на 17 юли и да гласуват за подновяване на оздравителните преговори.

Според анализатори одобряването на новата сделка е почти сигурно, доколкото управляващата коалиция на Меркел от консерватори и социалдемократи контролира 504 от общо 631 депутатски места. Остава да се види какъв ще бъде бунтът сред консерваторите. На гласуването от 17 юли против бяха 60 от общо 311 депутати от блока на Меркел, което беше оценено като удар срещу популярния канцлер на нейния 61-ви рожден ден.