Синдиците на КТБ публикуваха списък с признатите хора и институции, за които смятат, че имат да взимат пари от банката, съобщи БТВ.

Сред имената в списъка, които се отличават, са почетният председател на ДПС Ахмед Доган, който има да взима 694 272 лева. Вътре е и евродепутатът Николай Бареков има само 50 лева в банката.

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев също присъства в списъците на кредиторите и има да взима 189 833 лева при осребряване на банката. В списъка фигурират и фирми свързани с Василев като Бромак, които имат да взимат 11 млн. лева, Дунарит с 85 млн. лева и Нуртс с 3.5 млн лева.

Commerzbank, Societe Generale и Българска банка за развитие ще получат първи парите си при осребряването на активите на фалиралата КТБ. Германската банка има да взима 12.45 млн. лева, Societe General – 41 млн. лева, а ББР – повече от 46 млн. лева.

С една от най-високите суми в списъка фигурират „Топлофикация София” – 90 243 658 лева, „Булгартрансгаз” има 60 млн. лева, а АЕЦ Козлодуй 4.5 млн. лева.

Документът е дълъг общо 173 страници като синдиците на КТБ Лазар Илиев и Росен Ангелчев два пъти поискаха удължаване на срока, в който списъкът с кредиторите на банката трябваше да бъде готов и оповестен публично.