Бившият министър на вътрешните работи на Румъния Габриел Берка е даден под съд и е в предварителен арест, съобщи в. „Евениментул зилей“. Берка е заподозрян в търговия с влияние. По същото дело в ареста е и бившият депутат Михай Бану.

Според прокурори в периода април 2010 - януари 2012 г. бившият вътрешен министър чрез посредничеството на Бану е получил – както за себе си, така и за политическата партия, от която е част, сумата от 185 хил. евро. Парите били платени от бизнесмен, а Берка трябвало да използва влиянието си, така че определена община в страната да получи средства, с които да финансира строителни дейности на стойност около 5,6 млн. леи, извършвани от фирма на бизнесмена.

Вестник „Адевърул“ отбелязва днес, че шефът на регионалната дирекция за борба с корупцията в Прахова е бил задържан снощи след повече от единадесет часа разпит също по обвинение в търговия с влияние. Константин Испас е обвинен в това, че е използвал заемания пост, за да осигурява оопределени фирми при извършване на проверки.