Турският премиер Ахмет Давутоглу и президентът на страната Реджеп Ердоган имат насрочена среща за по-късно днес, на която се очаква министър-председателят да върне мандата на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) за формиране на правителство, съобщава в. "Хюриет".

Давутоглу се очаква да върне мандата си в късните часове на 18 август, съобщават Си Ен Ен Тюрк, както и други медии, позовавайки се на представители на ПСР.

Само дни преди да изтече крайният срок за формиране на правителство на 23 август, в Турция се разрастват спекулациите за това дали Ердоган ще даде нов мандат на лидера на втората парламентарно представена група – Народно-републиканската партия (НРП).

До сега НРП и другата опозиционна Народна демократична партия (НДП) оказаха натиск на премиера да върне мандата си за съставяне на правителство след като по-рано вчера разговорите му с лидера на друга парламентарно представена група – Партия на националистическото движение (ПНД) Девлет Бахчели за пореден път завършиха без успех. Те също така призоваха Ердоган да даде мандат на НРП.

"Стана ясно, че Давутоглу... не е способен да формира коалиция. Той трябва незабавно да върне мандата на президента. Това изискват демократичните обичаи на Турция", каза Кемал Кълъчдароглу, лидер на НРП вчера.

В същото време съпредседателят на НДП Селяхатин Демирташ заяви днес, че е станало ясно, че нещата "няма да си дойдат на мястото без нови избори". Той добави също, че неговата партия би се развала да проведе срещи и да обсъди възможностите за евентуална коалиция с НРП, ако тя получи мандат за съставяне на правителство.

В рамките на турската конституция Ердоган може да разпусне кабинета на Давутоглу и да поиска формирането на временно "изборно правителство", което да е на власт до новия вот, ако няма постигната сделка до 23 август. Това обаче би означавало властта да се споделя от четирите парламентарно представени партии, посочва още "Хюриет".