От петък в Държавен вестник е публикувана наредба номер 10, наредбата за лекарствата. Количеството ще бъде намалено, за сметка на това парите ще се връщат в Здравната каса. Плащаме много скъпо за лекарства, защото няма единна политика на държавата в това отношение. Това заяви здравният министър Петър Москов в "Тази сутрин" по bTV."Лекарствата са дупката в касата. Разликата между годишното увеличение в ЕС и годишното увеличение в България на плащанията за лекарства е маржът, който до този момент е консумирала индустрията", допълни Москов. 

"Не спирам да обикалям по болници. Вижда се много ясно от GPS-ите на линейките къде точно карат пациентите. Чувал съм, че болници плащат на Спешна помощ да карат пациенти точно там. Ако се окаже, че най-близката болница не е приоритет, шефове на Спешна помощ в съответния град ще бъдат уволнени веднага. Животът и здравето на пациента не е бизнес. Имаме абсолютна яснота как да се обективизират решенията на ТЕЛК. През септември ще внесем всички законодателни промени", каза здравният министър. 

Той отговори и на въпрос дали здравната вноска не е прекалено висока за качеството, което се получава. "Изчислил съм, че 16 лева е размера на здравната вноска. Щом имаш 16 лева да си платиш интернета, значи имаш 16 лева да си платиш здравната вноска. Твой избор, приятелю!", отвърна Москов впивайки поглед в камерата. 

"В момента, в който в парламента ГЕРБ и РБ гласуват различно, кой печели решава ДПС. Има граници на възможното, омръзнало ми е от хора, които търсят абсолютната истина, абсолютната чистота и т.н", заяви той и по повод изявлението на Радан Кънев, че ако продължава коалицията ГЕРБ, ДПС и АБВ, РБ ще преосмисли оставането си във властта.