Европейската комисия удължи с още една година периода за прилагане на временните извънредни мерки за подпомагане на производителите на някои плодове и зеленчуци, стана ясно вчера от информация в сайта на аграрното министерство. Мерките ще се прилагат за домати, краставици, корнишони, моркови, сладки пиперки, зеле, карфиол, гъби, ябълки круши, малини, десертно грозде, сливи, праскови и нектарини.Фермерите у нас имат възможност да получат компенсации, ако изтеглят от пазара продукцията си и я предложат безвъзмездно на благотворителни организации, училища, детски градини и лагери, лечебни заведения, старчески домове или места за лишаване от свобода. Друга възможност е излишната продукция да бъде дадена за храна на животните. Освен това от ЕК ще заплащат на стопаните,
ако не берат узрелите плодове и зеленчуци, пише "Монитор".

Помощ ще получат само производители, които са регистрирани до края на миналия месец като земеделски производители.
За целта е необходимо те да подадат искания за прилагане на мерки в областната дирекция на Държавен фонд ”Земеделие”. В документа трябва да ще прилагат, за кои продукти, както и размера на площите, върху които ги отглеждат.

През тази година за първи път ще има отделен прием за праскови и нектарини, той е в размер на 950 тона. Приемът за двата вида плодове ще се прекрати, когато общото количество за страната ни достигне тази граница.

За всички останали плодове и зеленчуци приемът спира, когато общото количество стане 3000 тона. За фермерите е важно да знаят, че всяка дейност по изтегляне от пазара на зеленчуци или плодове, както и по небране се извършва в присъствието на служител на Техническия инспекторат на Разплащателната агенция. За изтегляните продукти трябва да бъде издаден сертификат за съответствие с обявеното качество. В случай, че зарзаватът е използван за прана на животните е необходимо да има констативен протокол от официален ветеринарен лекар или от инспектор от хранителната агенция.

Съществува възможност за изплащане на направените транспортни разходи, когато продуктите са предназначени за безвъзмездно предоставяне.