Росица Атанасова от Кюстендил осъди общината в областния център заради раняване от пътен знак, съобщи struma.bg. Съдия Чавдар Тодоров от Кюстендилски районен съд постанови, че кметството трябва да изплати 10 000 лв. обезщетение на потърпевшата, която работи като касиерка в газовото дружество „Овергаз-Запад" АД.
Историята е от 5 април м.г., когато около 17.20 часа, след края на работния ден, Росица се отправила към центъра на Кюстендил, придвижвайки се по ул. „Елин Пелин" в посока римските терми. На Т-образното кръстовище, образувано от улиците „Цар Освободител" и „Елин Пелин", имало поставен пътен знак. Няколко дни преди това под знака служители на общината поставили още един знак - забранено завиването наляво.

Металната тръба, върху която бил поставен знакът, обаче била доста къса, а на тротоара вляво от знака имало и метална шахта, която затруднявала преминаването, тъй като металният й капак бил издигнат с около 9 см над нивото на плочките. Най-големият проблем за преминаващите по улицата обаче се оказали острите извити ръбове с дълбочина около 1 см на обратната страна на новопоставения пътен знак.

„Докато минавах покрай знака, някак се блъснах в него, почувствах, че по лицето ми потече топла течност. Докоснах я с пръсти и се оказа, че е кръв", разказа пред съда Атанасова. Според медицинската експертиза нараняванията на дясната страна на лицето се изразяват в прорезни рани над дясното око с дължина 7 см и на дясната буза с дължина 7.5 см.

По време на инцидента в близост до Росица Атанасова е имало нейни колеги, които я транспортирали до Спешен център - Кюстендил, а впоследствие и в хирургичното отделение на МБАЛ - Кюстендил. Там раните на Росица са обработени и зашити, но впоследствие жената получила усложнения и е лекувана в „Пирогов". "Въпреки продължителното лечение върху лицето на жената и в момента има белези, които я притесняват, тъй като работата й е да общува с клиентите на фирмата", казват колеги на потърпевшата.

По време на делото стана ясно, че собственик на пътната мрежа и пътните знаци в града е община Кюстендил. Именно специализирана комисия по безопасност на движението в кметството е решила да бъде поставен фаталният знак. Монтажът му е извършен от служители на община Кюстендил.

На първа инстанция Районен съд - Кюстендил осъди общината да заплати на Росица Атанасова не само обезщетение от 10 000 лв., но и сумата от 1619 лв. - деловодни разноски, както и 68 лв., с които са купени лекарства от потърпевшата.

„Още е рано да се радвам, това е едва първа инстанция", обясни Атанасова.

Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок.