Държавният департамент на САЩ е открил 60 съдържащи секретна информация писма, изпратени преди време от сътрудници на личния електронен адрес на бившия шеф на американското външнополитическо ведомство Хилари Клинтън.

Тази информация бе оповестена днес от в. "Вашингтон таймс", който се позова на свой източник в Държавния департамент, предаде ТАСС.

Писмата са били открити в края на юли и броят им "вероятно ще расте", тъй като в момента сътрудници на ведомството проверяват около 30 000 писма на пощенския сървър на Клинтън, свързани с нейната работа като държавен секретар. Процесът на проверката може да продължи месеци, отбелязва вестникът.

Повечето от намерените писма са квалифицирани от Държавния департамент като "конфиденциални", което се смята за ниско равнище на секретност. Едно от тях обаче е отбелязано като "секретно", което е средно ниво. По-рано две от писмата в предишен етап на проверката бяха признати за "съвършено секретни".

Според Асошиейтед прес в тях Клинтън е обсъждала с подчинени операции на ЦРУ с дронове на територията на Пакистан.

В САЩ се разрази скандал, свързан с това, че като шеф на американската дипломация Клинтън е изпращала и получавала работна кореспонденция, използвайки личния си пощенски сървър. От тези писма се заинтересува ФБР заради наличието на секретни данни в тях.

Неотдавна Клинтън предаде на Държавния департамент цялата си работна кореспонденция от 55 хиляди електронни писма, като запази за себе си личната - над 30 000 писма, за което отново бе подложена на жестоки критики.

Клинтън е смятана за най-вероятен кандидат за президентска номинация от Демократическата партия на САЩ за предстоящите през 2016 г. президентски избори.