България е определена като "лентяй" по външнополитическите въпроси, важни за ЕС през изминалата година. Това е залегнало в изследването на Европейския съвет за външна политика.

Българската външна политика е остро критикувана в доклад на авторитетна международна неправителствена организация, представен днес в София, информира БНР.

България е в така наречените изостанали страни "лентяи" наред с Гърция. Тя не е отбелязала никакви точки и в другата таблица от изследването, където се класират лидерите в европейската външна политика. Основна причина за това според доклада е ативната роля на правителството за ускоряване на строителството на газопровода "Южен поток", въпреки, че той не отговаря на европейските правила, поясняват анализаторите от Европейския съвет за външна политика. Освен проекта за газопровода, в доклада се споменава и като проблем намерението за рестарт на АЕЦ "Белене".

Естонката Кадри Лийк, която е старши анализатор за Европа в лондонския офис на организацията допълни: "България е възприемана като страна, която подкопава политиката на ЕС да намали енергийната си зависимост от Русия. Ако няма руски монопол в нашия енергиен пазар, това автоматично би означавало, че Русия няма да може политически да манипулира Евросъюза".

Европейският съвет за външна политика критикува и липсата на капацитет за справяне с потока от сирийски бежанци през турската граница, каза директорът на българския клон Димитър Бечев. "Кризата с бежанците, която показва липсата на капацитет и пълната неподготвеност. Това е български феномен - да прилагаме някакви политики, да правим това чисто формалистично, когато се създаде реално ситуацията. Сирия е в гражданска война вече три години и изведнъж да бъдем изненадани от първия сняг".

От Министерството на външните работи заявиха, че са запознати с изследването, но се въздържат от коментар.