Руската дипломация се сдоби с нежно, но поразяващо оръжие. За пръв път за шеф на пресслужбата на руското външно министерство беше назначена жена. Това е Мария Захарова, която е известна с острия си полемичен стил и отдавна се е превърнала в един от най-цитираните дипломати.След назначението си Захарова цял ден приемаше поздравления, включително и във Фейсбук, където има над 22 000 приятели. Чаровната дама отдавна е медийно лице и редовно придружава външния министър Сергей Лавров по време на пътуванията му в чужбина, участва в телевизионни дебати и публикува статии в печатните медии. 

Встъпвайки на поста Захарова обеща да не изоставя социалните мрежи и да продължи да коментира международните събития онлайн, както и „да отговаря адекватно на недипломатичните нападки” на западните си колеги.

В специално предавене по РТР Планета снощи, посветено на новата й длъжност, Мария Захарова разкри, че украинският външен министър Павло Климкин, когато узнал за назначението й разпратил съобщение на дипломати по цял свят, илюстрирано с нейна снимка, което гласяло, че това е новият секс символ на Кремъл. Захарова останала не само изненадана, но и поласкана от проявеното внимание. 

Мария Захарова е завършила Московския държавен институт за международни отношения и е дипломат от кариерата. Била е главен редактор на сп. „Дипломатический вестник”, а от 2005 до 2008 г. е била началник на пресслужбата на Русия в ООН в Ню Йорк, след което е заемала отговорни длъжности в руското външно министерство. Захалова е китаист, кандидат на историческите науки и член на Съвета по външна политика и отбрана на Русия. Дипломатическият й ранг е съветник клас.