Новият полски президент Анджей Дуда ще посети Естония през следващата седмица, за да стартира кампания, с която да призове НАТО да изпрати повече войски в региона, съобщава висшестоящ полски източник, цитиран от агенция Ройтрес.

Полша и Балтийските страни, притеснени от руското анексиране на полуостров Крим миналата година, неведнъж са искали от Алианса да разположи за постоянно войски на техните територии.

Но Германия и други държави от съюза, които се притесняват от отговора на Русия, отказват молбите като вместо това засилват съвместните упражнения и ротационното въртене на войски в региона, пише агенцията. Русия по-рано заяви, че всяко по-значително изпращане на войски близо до границите си ще се счита като акт на агресия.

Първото чуждестранно посещение на Дуда, след като положи клетва на 6 август, ще е жест на солидарност с Балтийските държави, съобщава още източникът. Държавният глава е заявил, че ще призове страните членки на НАТО да одобрят изпращане на войски по време на срещата на върха през следващата година.

"Президентът иска да покаже, че Полша застава рамо до рамо не само със своите най-силни партньори, но и с тези, които могат да се нуждаят от нашата подкрепа", казва още източникът пред агенцията.

Посещението на Дуда ще се състои на 23 август – датата, на която през 1939 г. е подписан пакта Молотов-Рибентроп между нацистка Германия и Съветския съюз.