Зографският манастир "Свети Георги" в Атон ще получи финансиране в размер на 1 млн. лв. извън средствата от държавния бюджет, разпределени за 2014 година.

Това каза в Пловдив депутатът Пламен Славов от БСП, член на Парламентарната комисия за вероизповеданията.

Последно ефорията е получила помощ в размер на 3 млн. евро преди 6 години от правителството на Станишев, оттогава до сега държавата не е подпомогнала светинята и с лев. През декември миналата година игуменът на Зографския манастир Амвросий получи от председателя на Народното събрание Михаил Миков уверение, че държавата ще окаже помощ за поддържането на светинята. Предстоят разговори с участието и на министъра на външните работи Кристиян Вигенин, който представлява държавата в управата на манастира. По подобен начин, извън обичайното финансиране на вероизповеданията, със 700 000 лв. ще бъде подпомогнат и Рилският манастир.

През 2014 година вероизповеданията ще получат с 30% по-високи субсидии от миналата, каза още Пламен Славов. Ще бъдат подпомогнати и 11 български православни общини в чужбина. У нас субсидии от държавата получават Българската православна църква, Мюсюлманското вероизповедание, Католическата църква, Религиозната общност на евреите и Арменската апостолическа православна църква.