Турски учен прави изненадващо откритие - джодженът е в състояние да реши проблема на жените, страдащи от леки форми на хирзутизъм, и то не само козметично, съобщава „Струма”.От една страна, чаят от билката повишава синтеза на естрадиола, фоликукостимулиращия и лутеинизиращия хормони, а от друга намалява нивото на свободния тестостерон. Именно последният е виновен за окосмяването от мъжки тип при жените, както и на други симптоми на хормонален дисбаланс като акне в зряла възраст и андрогенен косопад.

Схемата за прием на чая е следната: 5 г джоджен се заливат с 250 мл гореща вода два пъти на ден. Запарката се пие през последните 5 дни на фоликулярната фаза и дните на овулацията - общо 7 дни, когато хормоналната активност достига най-високо ниво.

Този начин на лечение не само няма странични ефекти, но е изключително евтин и лесен за прилагане. Джодженът е една от най-популярните билки в нашата страна и макар че славата му е свързана предимно с ястия като агнешко печено и боб яхния, вкусът на чая, приготвен от него, е много приятен. И в това няма нищо изненадващо - джодженът (Mentha spicata) е вид мента и много от нас се наслаждават на свежестта му ежедневно, употребявайки дъвки с вкус „Spearmint”.

Новооткритото действие на тази билка, макар незначително на пръв поглед, може да направи животът на много жени пълноценен. Тя може да им помогне да се избавят от засиленото окосмяване по лицето, корема или гърдите, което създава притеснения, както и постоянната необходимост от епилация. 

Все пак трябва да уточним, че в по-тежките форми на хирзутизъм джодженът не е в състояние да отстрани проблема самостоятелно и трябва да се комбинира с други медикаменти.