„В България трябва да се улеснят фалитите, това не е срамно, в САЩ дори има фонд „Втори шанс”, заяви еврокомисарката Кристалина Георгиева пред БНТ. Според нея фалътит е една от добрите мерки, за да „не се вади предприемаческият дух от полето на икономиката”.Тя смята, че другата пречка пред инвестициите е мудното законодателство, което трудно превъзмогва настъпващите проблеми. Както и страхът на българина да влага парите си в дейности. Тя го сравни с мъж, който освен колан, си е сложил на панталона и тиранти за по-сигурно.

Еврокомисарката обяви, че 32 милиарда евро ще влязат в България през новия програмен период, както и това, че страната ни е най-големият нетен бенефициент в ЕС, а парите оттам съставляват 4% от БВП.

От парите за справяне с бежанския проблем, които ЕС заделя, България ще получи 72 милиона евро, които според Георгиева не са достатъчни. Тя не потвърди информацията, че общността се кани да ни върне 5 600 бежанци, за които България е първа страна, тъй като процедурата била доста сложна. И обяви, че в Гърция през тази година са влезли 50 000 бежанци, а в Унгария – 30 000. Според нея битката трябва да се води и с „трафикантския бизнес, който се очетворил”.

Георгиева призова всички, които се натъкнат на злоупотреби с европари, да сигнализират в ОЛАФ, още повече, че самата тя отговаря за контролния орган.