От броени дни едно от доверените лица на скандалния бивш шеф на антитерора в ГДБОП Валентин Цоновски – Евгени Цветков, е официално назначен за зам.-шеф на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” (правоприемникът на ДАИ). Това потвърдиха от транспортното министерство, към което е агенцията, пише "Телеграф".Парадоксално, въпреки че престоят на Цветков в МВР като началник на отдел „Корупция” в ГДБОП се помни не с успехи в тази му дейност, а със

скандали за теч на информация

той получава същия ресор на новата си работа. В ДАИ човекът на Цоновски и основен източник на Огнян Стефанов и сайта му „Фрогнюз” ще отговаря за „Контрол, противодействие и превенция на корупционните практики”. Източници от министерството обясниха, че в този ресор влизат обучението и контролът над издаването на шофьорски книжки. Тоест, двете най-важни задачи на агенцията, с най-големи пробойни в областта на корупцията.

Официално от звеното обясниха, че при избора за зам.-шеф на агенцията са се спрели на Цветков заради „дълъг професионален стаж и многогодишен управленски опит в държавната администрация”. За никой, познаващ доскорошната кариера на бившата разветка към ДС обаче не е тайна, че да му се поверят подобни функции е все едно да пуснеш вълк в кошара и да се надяваш да не изяде овцете.

Цветков е бил засечен да точи систематично информация от бившата си служба за сайта „Фрогнюз”, насочена

основно срещу висши прокурори

Двата месеца преди назначаването му за зам.-шеф на ДАИ, бутиковото издание на Огнян Стефанов започна да бълва различни дописки по материали, изнесени от ГДБОП. Бившите колеги на Цветков от МВР се досетили откъде идва течът, когато си дали сметка, че всички папки със сигналите отлежавали години наред именно в касата на антимафиота, без да получат никакво движение. Освен това онлайн изданието пусна и серия от публикации, в които се твърдеше, че агенцията е пропита от корупция, за да може да се прочисти пътят на Цветков към шефски пост в ДАИ.

Комбината между Цветков и Огнян Стефанов далеч не е случайна. Двамата са свързани от много неща, едно от които е общото им минало в ДС. Стефанов е познат в обществото с псевдонима „Академик”, под който се е подвизавал като съдържател на явочна квартира. Цветков пък е бил щатен разузнавач към Трето управление на ДС – тогавашното военно контраразузнаване. Двамата са свързани и от приятелството си със скандалния антимафиот Валентин Цоновски, на чиято съвест тежат редица сериозни закононарушения, най-фрапантното от които е смъртта на перничанина Стойчо Стоев – Чочо.

Цоновски използва близостта си с агент Академик и сайта му, за да пуска различни информации, чиято единствена цел е да

пробутва свои хора на ключови места

в системата на вътрешния ред и сигурност, за да си уреди достъп до важни данни. По този начин чрез статии, които величаят неговите хора и оплюват конкурентите им, Цоновски вече успя да върне част от кохортата си в МВР, а вече има и човек в ДАИ, като той самият е известен и със съмнителните си връзки със забегналия в чужбина Цветан Василев, чийто чест гост беше.