Миграционният натиск към България е нараснал над два пъти през първите седем месеца на 2015 г. в сравнение със същия период на миналата година. Тази статистика изнесе председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков пред БГНЕС.От началото на 2015 г. над 9200 души подали молби в България за закрила, като всеки месец броят им набъбвал. През януари например пристигналите у нас бежанци били 1070 души, докато през миналия месец те вече били 1869. „Чужденците, търсещи закрила у нас, най-често идват от Сирия, на второ място - от Афганистан, и на трето - от Ирак”, отчете още Казаков. По думите му засега агенцията и службите успяват да идентифицират прииждащите имигранти и да пресекат влизането на радикални елементи през границата ни. 

„Повечето от интервюиращите са бивши служители на МВР, на НСС, на МО, които са добре обучени, разполагат с много и детайлна информация. Те питат пристигналите у нас дори за съвсем конкретни факти, свързани с училището, което са завършили, с града, в който са живели, успяваме да се снабдим с данни дори за кварталите, които те са обитавали”, разказа шефът на Агенцията за бежанците. Той отчете обаче, че масово мигрантите ползват България само като транзитна страна. 

„Статистиката, която водим, показва, че над 70% от пристигналите у нас чужденци от размирни райони, след като оформим документите им, заминават към страните от Западна Европа, основно Германия, Австрия, Франция”, посочи Казаков.