Оранжев код за валежи и гръмотевици е обявен за 17 август в пет области в страната, а за други 12 - жълт. Това обяви на сайта си Националният институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките.Петте области, в които времето е потенциално опасно и е възможно да причини материални щети и жертви са: Русе, Велико Търново, Разград, Търговище, Габрово, сочи справката на сайта на НИМХ-БАН, цитирана от "Фокус".

Жълт код за обилни валежи, придружени с гръмотевици е обявен за 12 области в страната. Това са областите: Шумен, Силистра, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, София област, Враца, Плевен и Ловеч. 

Без кодове за опасни явления са центровете: София град, Видин, Монтана, Добрич, Бургас, Ямбол, Смолян,Благоевград, Кюстендил, Перник.

Както БЛИЦ вече съобщи, прогнозата на НИМХ-БАН е, че през нощта от северозапад ще започне да прониква хладен въздух. След полунощ в Западна България ще започнат и валежи, в отделни райони с гръмотевици. 

В сутрешните часове в понеделник в Западна, до обяд в Централна, а по-късно през деня и в Източна България ще има валежи, в много райони интензивни и с гръмотевици. Очакват се градушки.