От България французинът Фекс Манури започна ултратриатлон през Европа, с който ще се бори за световен рекорд.

Манури ще преплува 33 км в Гребната база в Пловдив, което е около 14 дължини.

В присъствието на многократния ни шампион по плувен маратон Петър Стойчев преподавателят по математика в град Лион и баща на щест деца се хвърли във водите в 10,51 часа.

Той плува вече шести час, без да спре.

Мисия

Манури предприе своя ултратриатлон от града на тепетата, защото отдавна търсил домове за деца в неравностойно положение. Френска асоциация го насочила към Пловдив, защото искал да помогне на деца в неравностойно положение. Спортувал между 20 и 25 часа седмично. „Математиката много ми помага да се концентрирам“, обясни Манури, преди да се хвърли във водите на Гребния канал.

Линейка през цялото време го следва от сушата. Французинът е оборудван с GPS на гърба, който му съобщава колко му остава до финала.

Очаква се да приключи около 3 часа през нощта в понеделник.

Благотворителност

Фекс Манури започва голямото си приключение от Пловдив заради наличието на условия за подобно плуване в Гребния канал. Втората причина е дългогодишната дейност на френската фондация „Бон Мин”, която подпомага домове за деца в Пловдив и областта. Французинът е превел на фондацията 1000 евро, които му останали от подготвителната кампания на ултратриатлона. По време на изпитанието ще бъде сниман видеоклип, който ще се показва на благотворителни вечери, където също ще се събират средства за подпомагане на домовете. Манури предпочита средствата да се влагат в спортни проекти за децата.

Следващите стъпки

След пет часа почивка Манури се качва на велосипед и тръгва на преход от от 2 000 км през редица държави на Стария континент.

Следващата част от ултратриатлона са 300 км, които той ще пробяга до Париж. Планирал е да приключи всичко до десет дни.

Фекс Манури е първият французин в класацията на Международната ултратриатлон асоциация и е на 16-то място в световната ранглиста.