Правителството на Великобритания възнамерява да увеличи разходите за активно присъствие на страната в киберпространството, както за да се противопостави на съществуващите заплахи, така и да поеме инициативата в тази сфера, пише "Сънди таймс".

Правителството ще увеличи десет пъти финансирането на своето участие във войните в киберпространството за отразяване на заплахите, идващи от Русия и Китай. През следващите пет години в амбициозната програма на Великобритания ще бъдат вложени 2 милиарда британски лири (3,13 млрд. долара), се твърди в публикацията.

Препоръката за тези инвестиции и за обема им дошла от Обединеното командване на единните въоръжени сили (Joint Forces Command, JFC). Те искали властите да наемат към 300 специалисти в сферата на кибербезопасността и за разработване на съвременни програми като компютърните вируси и шпионски програми за осигуряване, се добавя в статията.

Великобритания има амбиция да стане водещ играч на фронтовата линия в киберпространството, отбелязва вестникът.

Според "Сънди Таймс" предполага се, че Русия и Китай стоят зад поредица безуспешни атаки срещу британската национална инфраструктура.