Раждаемостта в България все повече намалява, а раждащите жени все още не са в центъра на болничните грижи. Притеснително много жени пък раждат със секцио. Тези данни обобщиха неправителствени организации, цитирани от bTV. Те  представиха проекта си „Стратегия за дългосрочна застъпническа кампания за спазване на човешките и гражданските права в майчиното здравеопазване”, финансиран с европейски средства.

Според организациите е нужна цялостна промяна за подобряване на родилните и следродилните грижи за майката.

Данните им сочат, че раждаемостта от началото на годината е паднала с 2 на сто в София и с повече от 27 на сто във Видин, спрямо миналата година, очакват се рекордно ниски нива на раждаемост за годината, а раждащите жени все още не са в центъра на грижи.

Според представители на организациите тревожен е и фактът, че повече от 40 на сто от жените раждат със секцио, а в частните болници процентът достига 70-85.

Това е животоспасяваща операция, не може такъв процент от ражданията да са застрашени, което ни навява на мисълта, че самите жени избират този начин и не са информирани за последствията за тяхното здраве и това на децата им, коментира Нели Мутафова, заместник-председател на Сдружение „Родилница”.

По думите ѝ вече се знае, че за децата родени с Цезарово сечение, има по-голяма вероятност от респираторни заболявания в ранна възраст и автоимунни – в зряла.

Липсва превенция на усложненията и недоносеността на бебетата, коментира Миглена Делчева - управител на фондация „Родители за родители”. По думите ѝ между 2 и 8 седмица след раждането се развива следродилна депресия, която може да има тежки последици, но не е предвидена грижа за майката.

Според представителите на НПО акушерките са тези, които могат да помогнат за подобряване на следродилните грижи за майката и бебето през първия месец след раждането, в който е предвидена само една консултация с педиатър.