Благодарение на стратегията на компанията да изисква възможно най-много от служителите си, "Амазон" е по-силна отвсякога, писа в. "Ню Йорк таймс". Миналият месец фирмата надмина "Уолмарт" като най-печеливш търговец в страната, с пазарна цена от 250 млрд. долара. "Фобрс" определи собственика й Джеф Безос за петия най-богат човек на Земята.Десетки милиони американци познават компанията като клиенти, но методите й на работа остават в тайна. Дори най-нископоставените служители подписват подробно споразумение за конфиденциалност. "Амазон" позволи на малък брой високопоставени мениджъри да отговорят на въпросите, поставени от разследване на в. "Ню Йорк таймс".

Оказва се, че служителите на компанията са окуражавани да критикуват идеите си по време на срещи, да отговарят на имейли по всяко време на денонощието и да коментират работата на колегите си пред шефовете.

Това е "целенасочен дарвинизъм", отбелязва бивш директор по човешките ресурси. Работници със здравословни или лични проблеми твърдят, че не им е давано време да се възстановят от тях.

"Компанията се стреми към големи, иновативни неща, а те не са лесни", заявява набиращата нови служители Сюзан Харкър. "Когато се целиш в луната, работата е предизвикателна. Някои хора не се справят с нея."