Удоволствието от карането на собствената кола може да ни бъде отнето в рамките на следващите десетина години. Според авторитетното онлайн издание techcrunch.com милиони шофьори на камиони, таксиджии и доставчици ще останат без работа. Иновациите ще сложат край на вековното “съжителство” между шофьора и автомобила. 

За techcrunch.com шофирането би трябвало и ще бъде забранено, защото скоро човечеството ще разполага с технология за предотвратяване на смъртоносни инциденти по пътищата. Повече от 1.2 милиона души умират при катастрофи всяка година (което е повече от жертвите, дадени от враждуващите страни в Корейската война).  
 
Само през изминалата година 275 хиляди китайци, 238 хиляди индийци и 33 хиляди американци са загинали в предотвратими пътни инциденти. Въпреки всички подобрения по отношение на мерките за безопасност, автомобилната индустрия не може да осигури пълна защита.  
 
Защото не може да се справи с главната причина за фаталните катастрофи – човешката грешка. 
 
Гугъл провежда тестове със самоуправляващи се автомобили от известно време насам и вече са натрупани над 1,5 милиона километра по пътищата. В реални условия, като пълноправни участници в движението. След изминат път от близо 40 пъти обиколката на Земята резултатът е повече от задоволителен – нито един инцидент. 

Машините са били удряни 11 пъти от други коли, управлявани от хора. Вината винаги е била на човека. 
 
Официални данни сочат, че човешка грешка е причината за 94% от катастрофите в световен мащаб. И въпреки всички инициативи, модерни методи на обучение и т.н., поведението на хората зад волана не се променя особено. Шофирането в нетрезво състояние стои зад над 1/3 от смъртните случаи при пътни инциденти. 

В Съединените щати 1 на всеки 4 катастрофи е заради писане на съобщения на мобилно устройство при шофиране. Освен това за разлика от роботите, хората имат нужда от почивка. Скорошно проучване в страната сочи, че 69 на сто от шофьорите са били сънливи или дремещи зад волана поне веднъж в месеца. 

При самоуправляващите се коли “шофьорът” не кара пиян, не се разсейва и не заспива на волана. Тези автомобили са снабдени с камери, инфрачервени сензори, ултрамодерни навигации и още много софтуер, който да помага за избягването на опасностите по начин, непосилен за човека. 

Машините реагират по-бързо, спират по-навреме, завиват по-точно и са подготвени за резки промени в пътната обстановка. Роботите комуникират далеч по-добре един с друг от разстояние за разлика от шофиращите хора. 
 
Наличието само на такива автомобили по пътищата ще облекчи трафика, ще скъси значително времето за придвижване, ще се оптимизира паркирането и т.н. 
 
Британското правителство е убедено, че подобни коли ще спасят множество човешки животи и наскоро инвестира 50 милиона паунда в мащабен проект за тестове на самоуправляващи се автомобили и производство на части за тях. В САЩ Университетът на Мичиган отдели 130 декара за изграждане на зона за тестове. 
 
Изпълнителният директор на Тесла шокира света, когато обяви, че човечеството трябва да забрани шофирането, защото е прекалено опасно. Но се оказва, че Елон Мъск не е далеч от истината.

Наличието на над 2 милиарда автомобила по пътищата ще направи пълният преход възможен в рамките на поне 2 десетилетия. Според експерти обаче началото на този процес ще даде резултати незабавно и на година ще бъдат спасявани по 21 хиляди човешки живота само в Съединените щати.

А бездействието може да доведе до смъртта на други 20 милиона за същия период.