Стартиралият преди няколко месеца проект за българска система с отворен код stotinkaOSна база Linux направи важна стъпка в своето развитие. Наскоро излезе нова версия 6.7 с кодово име Ахинора (Ahinora), която предлага повече възможности и същевременно е по-лесна за използване.

Нарасналата база от приложения, налични в собствените хранилища, дава много ползи за потребителите, в частност – позволява по-лесно персонализиране, според нуждите на всеки потребител за неговата работна десктоп среда, уточниха от разработващия екип.

Едно от ключовите нововъведения е уникалното по своята същност графично приложение sOS Easy Install, с помощта на котето инсталирането на софтуер, както и някои специфични настройки на системата вече се извършват буквално с няколко клика на мишката.

Оттук насетне всяка нова 6.x версия на Linux дистрибуцията ще има собствено кодово име. Екипът е решил кодовите имена на изданията да съответстват на имената на съпругите на български ханове. StotinkaOS 6.7 Ахинора носи името на жената на основоположника на България – хан Аспарух.

„По този начин се надяваме да припомним позабравени герои, безспорно заслужили почит, без които днес нямаше да сме това, което сме”, коментираха от разработващия екип.

StotinkaOS 6.7 Ахинора стъпва на CentOS 6.7 и десктоп среда GNOME 2.28.2. Системата е предназначена основно за български потребители, като е конфигурирана така, че да бъде максимално удобна още при стартиране. Лесна за новите потребители и в същото време полезна за експерти – така разработчиците описват своя продукт.

Дистрибуцията включва софтуер и инструменти от трети страни, които не са част от CentOS. Налични са собствено хранилище за пакети, споменатото вече собствено графично приложение за инсталиране на софтуер и настройки на системата (sOS Easy Install), медийни кодеци и DVD поддръжка на възпроизвеждане, Adobe Flash плъгин и др.

Системата се предлага напълно безплатно под формата на жив образ (Live CD) за 32- и 64- битови платформи. Изисква 1GB минимална физическа памет (RAM) и 10GB минимално свободно пространство на твърдия диск. Екипът разчита на обратна връзка от потребителите, за да подобрява и развива проекта.