Еврогрупата одобри плана за финансова помощ на Гърция, но при редица допълнителни условия.

Новината бе съобщена от белгийския финансов министър Йохан Ван Овертелдт. Заседанието на работната група на Еврогрупата в Брюксел е преминало в добра атмосфера. В качеството им на кредитори, Еврокомисията, Европейската централна банка и Международният валутен фонд са отговорили положително на искането на Гърция за встъпване в 3-годишна програма за помощ (ESM).

"Третата програма за помощ за Гърция ще бъде на обща стойност 86 млрд. евро, като 25 млрд. от тях ще бъдат "банков буфер", съобщи шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум. "Първият транш по програмата ESM ще бъде в размер на 26 млрд. евро, които Атина ще получи на два подтранша. Първият е в размер на 10 млрд. евро, които ще отидат за рекапитализация на банките. Вторият транш от 16 млрд. ще бъде отпуснат поетапно, като първите 13 млрд. от него Гърция ще получи до 20 август", каза Дейселблум.

Вчера гръцкият парламент одобри съглашението с кредиторите по третата програма за финансова помощ. Източник от финансовото министерство на Гърция съобщи, че от първите 13 млрд. евро, които страната ще получи по третата програма, 12,5 млрд. ще отидат за плащания по дълга на страната, а 0,5 млрд. - за изплащане на пресрочените дългове.

Към днешна дата външният дълг на Гърция е на стойност 312 млрд. евро, което е над 180% от брутния вътрешен продукт на страната. През седмицата гърците отново излязоха на протести срещу споразумението с кредиторите. Пикът на народното недоволство беше в четвъртък, когато имаше митинги в Атина и другите градове в страната.