Безработни, колкото са жителите на Велико Търново, са намерили работа по морето от началото на 2015 г. По данни на НСИ от януари до края на юни наетите в Бургас, Варна и Добрич са се увеличили с 64 867 души, пише „Монитор“.

Най-много новопостъпили на работа има в Бургас – 37 843 души, което е 4 пъти повече от наетите в столицата. Във Варна и Добрич ръстът на наетите е съответно с 21 864 и 5160 души. Това увеличение е обичайно. През май и юни основно са наемани сезонни работници, като част от тях дори не са местни обясни експертът по подбор на персонала Николай Христов. 

Данните показват, че в сравнение с 2014 г. обаче наетите по морето работници са с над 5000 по-малко. 

Спад има и при заплатите във Варна и Бургас. В морската столица средното възнаграждение е намаляло с 21 лв., а в Бургас с 60 лв. Намалението според Христов се дължи на факта, че сезонните работници получават по-ниски от средните за региона заплати.

За половин година трудещите са се стопили пък във Видин, Враца, Плевен, Габрово, Перник, Кюстендил и Благоевград. „Това може да се дължи на факта, че доста програми за субсидирана заетост приключиха пред февруари и март, а те осигуряваха препитание на доста хора“, твърди също така Христов. 

Най-съществено делът на работещите е намалял в Благоевград. За шест месеца те са се стопили с над 3700 души. За сметка на това средното възнаграждение в региона се е увеличило с 14 лв. и е достигнало 604 лв. в края на юни.

В момента в бюрата по труда са заявени близо 15 000 свободни работни места. Най-търсени са лекарите, шивачите и готвачите.

За една и съща длъжност обаче фирмите в столицата предлагат с около 100 лв. по-висока заплата спрямо провинцията. 

Така например магазини във Варна, Бургас и Велико Търново търсят продавач-консултанти за 450-500 лв., докато в столицата възнагражденията варират между 500 и 600 лв. 

Най-съществена разлика има в заплащането на служителите в кол центровете. В столицата, където основно са концентрирани този вид звена и съответно се търсят най-много кадри, заплатата започва от 1550 лв., а във Варна сумата е два пъти по-ниска.