Злокачествените заболявания се развиват динамично, но засега лекарите разполагат само със статични моментни картини на настъпващите промени, за да определят начина на лечение, пише Tech Тimes, цитиран от Фокус.

Ново миниатюрно устройство, което се имплантира в тялото на пациента има потенциала да промени това. Сензорът, разработен от учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) позволява на здравните специалисти по-рано да засичат важни промени в размера на злокачествените образувания.

„Искахме да създадем устройство, което да изпраща химичен сигнал за случващото се в тумора“, обяснява един от авторите на проекта Майкъл Цима. „Вместо да чакаме месеци, за да установим дали туморът се смалява, бихме могли да получим информация по-рано и да разберем дали се движим в правилната посока“, допълва специалистът.

Киселинността на злокачествените тъкани се увеличава под въздействието на агентите, използвани при химиотерапията. Съществуващите в момента технологии за наблюдение, каквато е ядрено-магнитният резонанс, не засичат тези промени, но новото устройство е специално разработено да ги улавя. „Често химичните реакции са налице преди туморът действително да се смали“, казва Цима. „Всъщност някои терапии предизвикват реакция на имунната система и заради възпалителния процес изглежда, че туморът нараства, въпреки че терапията е ефективна“.

Наред с киселинността, сензорът засича нивата на кислород. Тези измервания дават възможност на лекарите да преценят от колко облъчване се нуждаят пациентите. Когато едно злокачествено образувание има по-малко кислород, това означава, че трябва да се приложи по-голяма доза облъчване. Обратно, ако лекарят установи, че в тумора има повече кислород, то могат да се вземат мерки пациентът да не приема повече от необходимата радиация.

До момента устройството е тествано само върху гризачи за периоди от няколко седмици. Учените ще трябва да проведат още изпитания, за да се уверят, че е безопасно сензорът да се присажда на хора за дълги периоди от време.