Въпреки кризата, към българските яйца има интерес от страна на Гърция и около 20% от потреблението там разчита на българските производители на яйца. Освен по гръцките курорти яйцата ни намират място и в гръцката търговска мрежа.

Това заяви в интервю за БГНЕС Ивайло Гълъбов, член на УС на Съюза на птицевъдите в България и производител.

Освен към Гърция, сделки за износ на наши яйца има и за Швеция. От друга страна, Гълъбов, посочи, че от една година насам цените на яйцата в България са едни от най-ниските в ЕС, заедно с Полша, Румъния и Белгия. В България цената на яйцата в момента е около 150 евро за килограм, което прави около 8 цента за яйце на едро. Ако се включи опаковката и дистрибуцията, цената, която плащат потребителите в магазините е малко по-висока. Производителят изтъкна, че през последните седмици има лек спад на цената на яйцата, който е под 1% и е характерен за този период от годината. Той очаква да няма друг спад, а цената на яйцата да се задържи.

По отношение на качеството на яйцата още през 1937 г. в САЩ е направена единица за окачествяване, освен това се прилага и една и съща Наредба за целия ЕС. Максималният срок, в който производителят трябва да реализират яйцата е 28 дни. "В българските търговски обекти се продават пресни яйца. Чрез маркирането на яйца става ясно до кога са годни и какъв е произходът им", коментира Гълъбов.

Ивайло Гълъбов отправи апел да се купуват българските яйца. Това е важно, защото това са пари, които влизат в българската икономика, каза той и добави, че в момента производителите ни задоволяват почти изцяло потреблението на яйца в България. Има готовност и при нарастване на търсенето.

През 2011 г. се е отбелязало най-ниското ниво на регистрирани животновъдни обекти, тъй като тогава много наши ферми не са успели да изпълнят изискването за хуманно отношение към животните и са били изведени от регистъра. От тогава насам ръстът е много голям, защото много от фермите са успели да се модернизират и да изпълнят изискванията, появили са се и нови ферми. Гълъбов отчете, че допреди Нова година относителният дял на контрабандно търгувани яйца у нас е бил много голям. Той добави, че сега контрабандата е намалена до минимум.

Производителят поясни, че птицевъдите много разчитат на европрограмите. "Чрез тях модернизираме фермите си, за да бъдем конкурентни. За съжаление, обаче първите данни по мярка 4.1 по ОП "Развитие на селските райони" не са много добри. Проектите в птицевъдството не събират достатъчно точки, за да се допуснат до финансиране. Дава се приоритет на проекти, които са свързани с развитие на биоземеделие. Едва ли така ще се усвоят всички средства", убеден е производителят.

"За благосъстоянието на животните се съди по продуктивността им, а съдейки по продуктивността на българските кокошки, би трябвало да са много щастливи", заключи Ивайло Гълъбов.