Черно море изхвърля труповете на бебета делфини по необясними причини в необичаен период - през август. Мистерията около труповете на китоподобните е неразрешима, тъй като в България не се извършва аутопсия на делфини, нито се правят достатъчно изследвания, пише "168 часа".Версиите, които се спекулират, са най-различни - от убийство с оръжие през недоволни рибари, уловили ги в мрежа, последици от сеизмично картиране до естествена смърт.

От няколко години насам се развиват различни хипотези, но официален отговор на въпроса защо умират делфините няма.
До момента има регистрирани 22 официални случая а мъртви делфини, от които преобладава видът муткур (морска свиня). В Черно море се срещат три вида делфини - обикновен, муткур и афала, и те са защитени.
През 2014 г. загиналите морски бозайници са 15, за 2013-а - 37, а за 2012-а е шокиращата бройка от 74. А през този сезон необичайното е, че морето изхвърля млади морски бозайници, но причина за гибелта им все още няма.

Един от хората, посветили много време и енергия в проучването на делфините в нашето Черноморие, е Димитър Попов от "Зелени Балкани".
"Не е учудващо, че всяка година има мъртви делфини.

По-притеснителното, което забелязвам през последните 4-5 години, е, че има ръст на смъртността на млади индивиди от края на юли, който продължава и през август. В предходните години не е имало такава тенденция, но тази година случаите рязко се увеличиха.