Властите в Турция са се съгласили с предложението на САЩ да не извършват самостоятелни въздушни удари по позициите на бойците от групировката ИД в Сирия извън операцията на международната антитерористична коалиция. Това съобщи в четвъртък говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби.

"Помолихме турските власти да не предприемат самостоятелни въздушни удари по (позиции на) ИД в Сирия, докато Турция не се интегрира напълно в международната антитерористична коалиция, за да се гарантира сигурността на въздушните операции, провеждани от коалицията в твърде плътно въздушно пространство и турците се съгласиха", каза той на редовния си брифинг.

Според Кърби Вашингтон и Анкара "продължат да работят за премахване на заплахата от ИД" в Сирия до турската граница.

В края на юли турските власти обявиха, че ще участват активно във въздушните операции на международната коалиция срещу ИД. "Досега Турция не участваше пряко в операциите на ВВС срещу ИД. Ние оказвахме логистична и разузнавателна помощ, съдействахме на умерената сирийска опозиция, помагахме на иракските "пешмерга" (въоръжените кюрдски милиции). Но сега (след договореностите със САЩ) ние ще участваме във военната борба, във въздушните операции (на коалицията) против ИД".

"Договореностите ни със САЩ имат за цел пълно ликвидиране на ИД. И ние ще направим всичко, за да го постигнем", каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Една от главните причини за подобен ход на Анкара стана терористична атака в провинция Шанлъурфа, където на 20 юли атентатор самоубиец от ИД уби 30 души на събрание на стотици младежи, готвещи се да заминат в помощ на възстановяването на сирийския град Кобане. Ранени бяха над 100 души. Също на 23 юли терористи от ИД откриха огън през сирийската граница по военен пост в провинция Килис, убивайки двама турски войници.