Преговорите за коалиционно правителство в Турция се провалиха и предсрочни избори сега са много вероятни.

Това обяви турският премиер Ахмет Давутоглу, чиято Партия на справедливостта и развитието ПСР водеше преговори за с основната опозиционна сила – Народно-републиканската партия.

"Сега стана ясно, че между нашите партии не се създаде основа за сътрудничество относно формирането на коалиционно правителство. Може да се каже, че сега най-вероятният вариант за разрешаване на въпроса е повторно да се обърнем към народа, тоест перспектива за предсрочни избори е голяма. Щом няма коалицията, изходът от положението са избори", изтъкна Давутоглу.

Все пак той високо оцети готовността на НРП да води активен диалог. "Нашите консултации продължиха общо 35 часа. Очевидно, ние имаме непреодолими разногласия, преди всичко по въпросите на външната политика и образованието. Но има и общи позиции. Ние проведохме открит и дълбок диалог, който отдавна бе необходим", каза Давутоглу.

Той добави, че ПСР е предложила на НРП да сформират временна коалиция за две години, която да се насочи към извършването на интензивни реформи. На свой ред НРП е настоявала за коалиция за пълен 4-годишен мандат.