От три дни икономическа тема номер 1 за света е девалвацията на китайския юан. Това, което става във втората (засега) икономика в света доведе до ефекта на доминото за много други валути, до най-ниските цени на петрола за последните шест години и понижение на фондовите индекси.Експерти смятат, че световната икономика ще преживее много труден период през септември-октомври и не изключват възможността да се разрази нова икономическа криза.

Според тях, вече са налице признаците за световен икономически крах и даже са формулирали 12 от тях. Ето ги:

1.Девалвацията на юана породи опасения в забавяне на икономиката на Китай и на практика отприщи валутна война.

2. Опитът на Пекин да увеличи експорта си. Това затруднява по слабите и неконкурентноспособни страни, които разчитат на своя износ, за да вържат баланса си.

3. Девалвация на практика преживяват и други валути, особено силно това се отразява на страните от БРИКС- Бразилия и Русия са сред най-потърпевшите.

4. Според брокери на водещи фондови пазари, приближаваме се до мига, в който инвеститорите в един глас ще закрещят „Продавай”. Справка- средната Dow.

5. Цената на петрола се срина до шестгодишен минимум. Това означава загуба на работни места, намаляване на данъчните приходи за големите икономически развити страни и спад в потребителското търсене.

6. ОПЕК обяви, че добива повече нефт отколкото е търсенето и това може да доведе до нов срив в цената.

7. Сриват се цените на основни суровини за промишлеността като цветните метали (мед, алуминий, олово). Това напомня на ситуацията, която имаше в световната икономика през 2008 година.

8. Страните от Южна Америка продължават да затъват в дългове и за някои от тях проблемите са наистина сериозни. Бразилия например е на ръба на икономически срив и обявяване на фалит.

9. Американският долар става все по-силен и това натоварва пазарите на развиващите се страни. Същото се наблюдаваше през 2008 година.

10. Статистиката за икономическите показатели на най-силно развитите страни се влошава, огромно количество стоки залежава в складовете и не могат да бъдат продадени заради по-слабата потребителска активност.

11. Разходите на американците за потребление се сринаха до минимум, който не е бил достиган от десетилетие.

12.Според „Галъп”, американците, смятащи че икономическото положение на страната се влошава са с 50% повече от тези, които са оптимисти за бъдещето.

Въпреки всички тези признаци, не може да се говори със 100% убеденост, че есента на 2015 година ще е кризисна за световната икономика. Все още нещата могат да се променят към по-добро и сривът да бъде избягнат. Но песимизмът на експертите е достатъчно предупреждение.