Диетите, богати на червено месо, могат да бъдат вредни не само за здравето, но и за биоразнообразието на планетата.

За това предупреждава ново проучване, публикувано в "Сайънс ъф тоутъл енвайрънмънт", според което месоядството, както и влиянието му върху използването на земята, е най-голямата заплаха за огромната част от световната флора и фауна.

Отглеждането на животни за месо е причина за разчистването на огромни територии както за тях, така и за културите, необходими за храненето им.

Учените от много време се опитват да измерят влиянието на консумацията на месо върху биоразнообразието. 

"Сега вече можем да кажем - ако изядеш една пържола, убиваш лемур в Мадагаскар, ако изядеш едно пиле, убиваш папагал в Амазония", казва Гидон Ешел, геофизик в Бард колидж, Ню Йорк, който изучава ефектите от човешкото хранене върху околната среда, но не е участвал в изследването. По думите му то е с огромна важност.

Причината за злокобните изводи на учените е, че огромни територии, богати на флора и фауна, се превръщат в пасища за животните, отглеждани за храна.

Браян Маковина, екологът, водещ изследването, обяснява, че при следване на досегашните тенденции при отглеждането на животни за месо, до 2050 г. земите, използвани за добив, ще се увеличат с между 30% и 50%, т.е. с около 3 млн. квадратни километра.

Според данните от изследването загубата на територии е толкова голяма, че ще бъде тя много по-голям фактор от останалите заплахи за околната среда от климатичните промени и замърсяването и ще причини загубата на много видове.

Учените посочват още, че хранителните навици на човечеството вече имат голямо влияние върху околната среда. Според по-ранни данни над три четвърти от обезлесените територии в Амазония сега се използват или за пасища, или за земеделие.

Според прогнозите на учените подобна съдба очаква и Африка.

Изследването предлага и път към разрешаване на проблема - хората да ограничат консумацията на месо до 10% от дневния прием на калории, да ядат повече плодове и зеленчуци, както и да заместят говеждото месо, което изисква много ресурси, с пилешко, свинско и риба.