Хората, които си поставят високи цели в живота може би рискуват да прегорят, но ново проучване показва, че тези с амбициозни цели, които избягват да приемат провала твърде на сериозно може да не пострадат толкова много емоционално.

Изследователите анализирали 43 проучвания за перфекционизма и прегарянето и открили, че да поддържаш високи очаквания не е непременно нещо лошо.

Въпреки това, хората тенденция за перфекционизъм са склонни да утежняват очакванията си с това, което се нарича "притеснения на перфекционизма". Това означава, че те са изключително самокритични и го приемат много лично,когато не успеят да постигнат високите си цели.

Именно този аспект на перфекционизма води до прегаряне, заяви съваторът на изследването Андрю Хил, спорен психолог в университета "Сейнт Джон" в Йорк, Англия.

"Можете да се проваляте толкова пъти, колкото искате, стига да не чувствате, че това се отразява на мнението ви за вас самите", заяви Хил.

Перфекционизъм и прегаряне

Хил и колегата му Томас Къран от университета в Бат, Англия прегледали проучвания, правени върху перфекционизма и прегарянето и анализирали само онези, които измервания по златни стандарти за да оценят връзката между двете.

"Ние забелязахме, че макар и много проучвания да са разглеждали отношенията между перфекционизма и прегарянето, никой не е опитал да сравни изследването", каза Хил. Той и Къран искали да разберат как перфекционизмът и прегарянето са свързани като цяло в различни области – от училището към работата и спорта.

Прегарянето има три симптома, отбелязва Хил: физическо и емоционално изтощение, откъснатост или цинизъм около работата и чувството, че не си постигнал нечии цели.

"Първоначалното изследване се фокусира върху това дали прегарянето е различно от депресията", обясни Хил.

Спиране на стреса
 

Перфекционизмът е обща черта. Според едно проучване по малко от 10% от изследваните хора казват, че не са перфекционисти в нито една област на живота. С други думи, перфекционизмът не е запазена територия само за елита.

Нов анализ на проучванията, направен от изследователите, показал, че тайната да накараш перфекционизмът да работи по здравословен начин, е в това да се поставят високи цели, но да не нападаме себе си, ако не успеем да ги постигнем.

За съжаление, това може да бъде много трудно. Повечето хора, които се стремят към съвършенство, проявяват и притеснения на перфекционизма, които могат директно да доведат до прегаряне.

Поради тази причина,

перфекционизмът се свързва с ментални и физически здравословни проблеми и дори с риск от ранна смърт.

Също така перфекционизмът се свързва и със следродилната депресия, може би дори я прави още по-лоша, тъй като майките перфекционистки  са склонни да крият страданията си.

Но хората, които работят усилено и също така приемат провала като част от пътя си, съществуват, казва Хил, давайки за пример спортисти като Майкъл Джордан и Роджър Федерер. "За да намерите този баланс, може да ви е от полза да си поставяте по-гъвкави цели", съветва той.

Перфекционистите са склонни към крайности. Ако си поставят прекалено високи цели, те може да прегорят или да се откажат още при първите признаци за провал. Ако мислим за постиженията си на степени, а не като за чист успех или неуспех, това може да помогне за намаляването на стреса, който причинява прегаряне.