Първите резултати от направените анализи на водата в разкрития при археологическите разкопки в Плиска кладенец показват повишено съдържание на нитрати.

Регионалната здравна инспекция в Шумен взе три проби от водата в разкрития кладенец. Първата проба е взета вчера в 15.30 часа, а другите две днес в 7.30 часа. Резултатите показват повишено съдържание на нитрати - съответно 140 мг/литър; 141 мг/литър; 150 мг/литър при норма 50 мг/ литър при норма 50 мг/ литър, съгласно Наредба № 9 от 2001 г.

От здравното министерство уточняват, че съдържанието на нитрати в измерените количества може да окаже влияние върху стомашно-чревния тракт при продължителна употреба.

Останалите показатели от физикохимичния анализ са в норма и не превишават стандартите на Наредба № 9 от 2001 г. Резултатите от микробиологичния анализ ще бъдат готови в петък, 14 август, след 15 часа.

По време на днешното заседание на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов "забрани всякакви комерсиални дейности на Плиска".

"Целта на разкопките в Плиска, които правителството финансира, е да направим достъпно за хората историческото богатство на първата ни столица. За да бъдем достатъчно ясни, забранявам (иначе просто ще им спра финансирането и дотам ще бъдат) всякакви такива комерсиални дейности, всякакви самоинициативи – да се продават, да се даряват, да се прави каквото и да било от този археологически обект. Да съм пределно ясен – просто стотинка няма да дам повече. Целта на Плиска е да се извадят разкопките, да се извадят кладенците и двата – и по-малкият, и по-големият, да се извадят основите, да се разчисти целият терен, където са били, всъщност, първият университет – то и в историята има различни специалисти, като ги слушаш, но там са писани първите книги и целта ни е само такава. Никой нито ще печели от това, нито ще му дадем такава възможност. Така че, ако има подобни апетити, да знаят, че няма да им се получи", заяви премиерът.