„Не само че щях да го спася, ами щеше да си е живо и здраво момчето. Да се радва на живота и след това да има деца”, заявява пред в. „Галерия” известният кардиолог проф. Александър Чирков на въпрос дали е бил потърсен, за да прегледа 14-годишния син на президента Росен Плевнелиев, който почина от рязкото сърдечно заболяване Синдром на Марфан.„Нямам нито един смъртен случай при този тип операции! Даже на седмия ден пациентите си отиват вкъщи”, обяснява още проф. Чирков, като твърди, че такава операция може да се направи много успешно и в бургаската болница „Св. Екатерина”.

Той оперирал за пръв път такъв пациент у нас през 1981 г., когато се върнал в страната с група специалисти от Германия. Освен че премахват сърдечния дефект, хирурзите оправят и хлътналия гръден кош на болните, който е видимият белег за заболяването. 

Професорът казва, че от 1984 г., когато вече се е установил в България, е обучил и други хирурзи за този тип операция и посочва един от тях – Тошко Якимов от бургаската болница.