Части от предполагаема руска ракета са били открити на мястото, където в Украйна се разби полет MH17 на Малайзийските авиолинии, обяви холандският разследващ екип, цитиран от Би Би Си.

Те казват, че отломките, които най-вероятно са от руска ракета земя-въздух "Бук", представляват "особен интерес", тъй като може да представляват доказателство кой е причинил катастрофата на самолета.

Засега обаче няма доказана причинно-следствена връзка между останките от ракетата и катастрофата.

MH17 се разби на територия, контролирана от проруските сепаратисти в Източна Украйна през юли 2014 г., като всички 298 души на борда бяха убити, сред тях и 80 деца. Две трети от загиналите бяха холандци, както и много малайзийци и австралийци.

Украйна и много западни държави обвиняват проруските сепаратисти в сваляне на самолета, като според тях "опълченците" са ползвали за целта ракетна система "Бук", предоставена от Русия.

Москва и самите сепаратисти отричат да носят отговорност за случилото се и обвиняват украинската армия.

Разследващият екип обяви заедно с Холандския борд за безопасност, че частите от ракетата са били "събрани по време на предишна мисия за улики в Източна Украйна".

"Тези части са от особен интерес за разследването, тъй като е възможно да предоставят повече информация относно замесените в падането на MH17. По тази причина разследващият екип в момента проучва първоизточникът на тези парчета", казва се в изявлението на екипа. "Понастоящем не може да бъде направено заключение, тъй като няма причинно-следствена връзка между откритите части и катастрофата на полет MH17".

В екипа има представители на Холандия, Украйна, Белгия, Малайзия и Австралия. Срещат се в Хага, където работят върху доклад относно причините за катастрофата, като се очаква финалният му вариант да бъде публикуван през октомври.

Преди две седмици Русия наложи вето на резолюция за създаване на международен трибунал, който да разгледа случилото се. Москва определи инициативата като "прибързана" и "контрапродуктивна".