Нелсън Мандела, който почина на 5 декември на 95-годишна възраст, оставя наследство, оценявано на 4,1 млн. долара (46 млн. южноафрикански ранда). Това показва неговото завещание, което бе отворено днес, предадоха световните агенции.

Според АФП съпругата му – Граса, има право на половината от състоянието му, но може да претендира да получи само определени активи, включително четири недвижими имота в Мозамбик.

Мандела оставя само 1,5 млн. ранда на семейния си тръст, който осигурява средства за 30-те му деца, внуци и правнуци. В семейния тръст остават и приходите от негови книги и други проекти и домовете му в Йоханесбург, Куну и Мтата.

Домът в Хютън, Йоханесбург, където почина първият чернокож президент на Република Южна Африка (РЮА), ще бъде използван от семейството на починалия му син Макгато.

Девет бивши членове на екипа на нобеловия лауреат за мир и икона на борбата срещу режима на апартейд в РЮА получават по 50 хил. ранда.
Мандела е оставил на шест образователни институции по 100 хил. ранда.

Партията му, Африканския национален конгрес, ще получи известна сума, за да разпространява своите принципи и да лансира политиката си на национално помирение.

Завещанието било написано за първи път през 2004 г. и е поправено за последен път през 2008 г.

Междувременно наследници на Мандела вече извличат печалби от славата му. Няколко от внуците му създадоха линия от шапки и тениски с неговия лик и с надписа „Дълъг път към свободата“. Две от правнучките на Мандела, които живеят в САЩ, пък създадоха риалити шоу, наречено „Да бъдеш Мандела“ (Being Mandela).