Близо 3000 села в Испания са обявени за продажба, а някои дори се предлагат безплатно. Повечето от тях са в северната провинция Галисия, а причината да се продават е обезлюдяването, съобщава БНТ.

Традиционните за Испания селски къщи, пекарна, хамбари от камък и дърво – всичко тук е било оживено само до преди 10 години. Сега северозападната испанска провинция Галисия е със застаряващо население, а кметовете на местните села са принудени да предлагат всичко, за да накарат хората да се върнат.

За някои това е възможност за инвестиция, за други – шанс да започнат нов живот. 

Колко струва едно испанско село? Цената им започва от 15 -20 хиляди евро и може да достигне до 2 милиона. 

Например, Еслада, в Тарагона струва 280 хиляди евро. Тук живее едно единствено семейство. Друго село – Луго е оценено на 200 хиляди.

Направени са и много документални филми за испанските опустели села, а запитвания за покупка има даже от далечна Австралия. През май британският “Дейли Мейл” публикува статия, в която твърди, че е възможно да си купиш испанско село на цената на един лондонски гараж.

Хората, които искат да си купят село го правят, за да опазят местната история и наследство, казва Елвира Фафиан, собственик на агенция за недвижими имоти.
Повечето купувачи на испански село идват от Швейцария, Германия, Мексико, Русия, Китай и Съединените щати.