Натриевият хлорид, известен под наименованието готварска сол, е най-широко използваната минерална субстанция от хората. В света годишно се използват над 700 милиона тона. Едва 10% обаче влизат като хранителна съставка.

От древни времена морската сол се извлича с изпаряване на водата от моретата, океаните или солените езера.

Солта е важна хранителна съставка. Без нея няма как да а съществува нито един жив организъм. Човек се нуждае от регулиране на водно-солевия баланс на организма, което е невъзможно без участието на солта. Така се осигуряват нормални условия за работа на органите и тъканите. Според медицината липсата на сол в организма на човека предизвиква тежки последствия за здравето му. Нарушава се храносмилането, кръвообращението, не функционира нормално дори нервната система.

Съвременното производство е концентрирано почти изцяло в Средиземноморието и няколко други области с топъл и сух климат.

В България също се добива сол по метода на изпарението, но докато в Черно море през лятото в горния слой е от 17,2 до 18 ‰ (на хиляда), в Средиземно море солеността на водата е около 38‰ (38 на хиляда).

Морската сол получава икономически най-изгодно чрез изпаряване на специални водни басейни, има минимална обработка, не се използват добавки и в състава й остават минерални елементи като магнезий, калий, калций и други.

Един от другите начини за добив е от солни отлагания по скалите, след което се преработва, за да добие фина текстура и да се разтваря по-лесно. След рафинирането е възможно да не остане съдържание на други минерали, които понякога са нежелани (като магнезиевите соли). Понякога се добавят химически агенти, които предпазват от навлажняване и образуване на буци. Подобно на морската, минералната сол се добива също от праисторически времена.

И морската сол, и обикновената трапезна доставят приблизително еднакво количество натрий. /БГНЕС /На снимката: В северната част на Египет добиват морска сол по един от най-традиционните начини.