За много българи кметът е най-важният човек в държавата – този, който му решава проблемите, е кметът. 70% от публичните услуги се предоставят от местната власт.

Такова обобщение направи пред бТВ вицепремиерът с ресор "Еврофондове" Томислав Дончев, който е и бивш кмет на Габрово.

Той публикува на сайта си своеобразен "Наръчник на потребителя" за видовете кметове – "дървен философ, "класик", "хитрец", "заспа" и други. Дончев специално подчерта, че текстът е изцяло негово дело и не обвързва по никакъв начин партията си с него. "Повечето от нашите кметове са добри кметове", коментира в студиото Дончев градоначалниците от ГЕРБ. Той предпочете да не коментира конкретни лица в началото на предизборната кампания.

Вицепремиерът не се ангажира и със ситуацията, в която партията на Бойко Борисов поне привидно има двама кандидат-кметове на Пловдив – титулярът Иван Тотев и депутатът Здравко Димитров. "Местни избори – всяко физическо лице има право да си опита късмета. Кметското място в Пловдив е едно от най-важните, подозирам, че е голямо изкушение", коментира Томислав Дончев.

Той обяви, че в големите областни градове ГЕРБ ще се явяват самостоятелно, но "ако някой реши да подкрепя някой наш кандидат, което обаче не означава коалиция или споразумение, това е негово право".

За усвояването на евросредства Дончев определи, че свършеното е много и в десетки градове се подменя ВиК мрежа, изграждат се пречиствателни станции, магистрали и друга инфраструктура, а освен това с пари от Брюксел се правят много от мерките в социалната сфера.

"Фотофинишът" на предния програмен период е 31 декември, като за полугодието изпълнението е 98%, но има 1.1 млрд. евро, които трябва да бъдат разплатени, посочи Дончев. Той допълни, че към момента темпът е 25 млн. евро седмично, но за да се постигне целта трябва се вдигне до 30 млн.", каза Дончев

Всички могат да си получат новите сметки за август и да преценят дали да протестират, обяви още вицепремиерът. По думите му в голяма степен е решен проблемът с цените на тока за бизнеса след срещи с работодатели, синдикати и експерти. След приемането на някои мерки, сред които премахване на свъръхподпомагането на ВЕИ централите, се е запазила цената за консуматорите. "Може да има промяна за определени категории потребители, но това не включва големите индустриални потребители, за които токът е съществена част от разходите", подчерта Дончев.