Тази нощ си пожелайте всичко, но не решавайте нищо важно, предупреди астроложката Оксана Станчева в сутрешния блок на БНТ.Причината е, че пика на падащите звезди, който може да се наблюдава след полунощ, съвпада с ретроградната Венера, по време на която не бива да се започва или приключва интимна връзка и изобщо да се взимат каквито и да било решения за нея, дори и човекът, който е с вас, да е изключително подходящ.

Според Станчева този период е започнал на 26 юли и ще продължи до 6 септември. Ако връзката ви обаче е започнала преди това, всичко ще е наред, ако се въздържате от решения. Това засяга не само любовта, а и деловите партньорства, бизнеса и финансите. Защитени са само онези, които имат ретроградна Венера по рождение. Планетата е в такава позиция обаче само по веднъж на 2 години за 40 дни, докато Меркурий е такъв по няколко пъти годишно за по 20 дни и след Венера е негов ред да бъде ретрограден. Тъй като обаче в момента е период на падащите звезди под знака на лъвовете, трябва да си пожелаваме много неща, защото те ще се сбъднат.

Венцислав Кръстев от астрономическата асоциация пък предупреди, че пикът на звездопата през тази нощ ще може да се вижда най-добре след 24.00 и още по-добре в малките часове преди изгрева, но извън големите градове, където изкуствените светлини ще пречат на гледката.
Той обясни, че това всъщност не са падащи звезди, а малки твърди частици с тегло от няколко грама до няколко килограма, нахлуват с огромна скорост в земната атмосфера и изгарят за няколко секунди. Те се появяват в следствие на преминаването на комети и тяхната концентрация е именно през август.

До края на годината ще има още два такива звездопада – на 17 и 18 ноември и през декември.