Идеята е да се изгради детска болница, която да поеме всички структури, които в момента са пръснати в отделни здравни заведения. Ако успеем да го направим, а вярвам, че ще го направим, то ще е свързано със сериозно финансиране, което ние продължаваме да търсим. От началото на този мандат нашият екип не е преставал да търси финансиране на този проект.

Това заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков пред БНТ.

"Основният проблем е финансирането. Ако имаме 15 млн. капиталови разходи за година, едно такова лечебно заведение изисква поне 5-6 пъти по-високи разходи", поясни той.

Зам.-министърът подчерта, че програмата за майчино и детско здравеопазване е факт - тя е плод на политическа воля. До края на годината са предвидени 2 млн. лв. за изграждане на центрове за детско здравеопазване към здравните заведения в страната Това е политическа воля да стартираш подобно нещо и да осигуриш неговото финансиране, увери д-р Шарков. В момента в болниците се сформират екипи, които да започнат да обслужват майки и деца с хронични заболявания и малформации от септември. "Целта ни е през тази програма да осигурим поне малко спокойствие на родителите с такива деца. Целта е с екипа от педиатър , социален работник и психолог на едно място да се осъществи цялостната грижа за здравето на майките и децата", коментира той. "Имаме достатъчно специалисти за тези детски центрове. В здравеопазването има изключително компетентни лекари, особено когато става дума за детско здравеопазване. Идеята е в този център да се осъществява консултативна помощ. Екипът може да извика специалист за да прегледа детето с хронично заболяване, увери д-р Шарков. Той подчерта, че тази програма се финансира от МЗ.

За спешната помощ зам.-министърът каза, че се планира тотална подмяна на линейките. Ще бъде променена и инфраструктурата на центровете за спешна медицинска помощ. Според него мерките са предвидени да се реализират до 2020 г.

Пациентите ще бъдат групирани в зависимост от тежестта на тежест на тяхното страдание. Червена група – с пряка опасност за живота. Втора – зелена - който не е в пряка заплаха, но във времето има опасност да се появи заплаха. Третата група са такива, които не са с пряка заплаха за живота. Така когато имаме пациент с пряка заплаха, да бъде приоритетно обслужен, а след това другият пациент, поясни д-р Шарков.