Премахването на наложените над Иран санкции във връзка с ядрената програма на страната ще окаже съществено влияние върху световния пазар на петрол, върху иранската икономика и търговските партньори на Техеран. Завръщането на иранското гориво на световния пазар евентуално ще повиши предлагането с около 1 млн. барела на ден, което от своя страна ще понижи цените с 10 долара за барел през следващата 2016 г., пише в своя прогноза Световната банка (СБ) във вторник.

В момента цената на петрола се движи в границите 45-50 долара за барел.

От базираната във Вашингтон институция очакват икономическият растеж в страната да се ускори до 5% през 2016 г. спрямо повишение от 3% през настоящата 2015 г.

Ако постигнатите с Техеран на 14 юли ангажименти бъдат ратифицирани, САЩ и Европейският съюз (ЕС) ще премахнат санкциите срещу страната в замяна на забавяне на ядрената програма на страната.

В тримесечна статия за Близкия Изток и Северна Африка, озаглавена "Икономически последици от вдигането на санкциите срещу Иран", от СБ прогнозираха, че капацитетът на Иран за износ на повече нефт ще даде тласък на икономическото възстановяване на страната. В доклада обаче се прогнозираше още, че печалбите и приходите на други страни от региона ще се понижат – например на държавите от Персийския залив и Либия. В същото време страни като Египет и Тунис – също износители на петрол от региона, ще спечелят от по-ниските цени.

"Налагането на санкциите през 2012 г. доведе до рязък спад на иранския износ на нефт и две години по-късно се стигна до икономически спад. Сега очакваме премахването на санкциите да даде тласък на експорта, който да съживи икономиката", каза Шанта Девараджан, главен икономист на Световната банка за Близкия изток и Северна Африка.

Търговските разходи на Иран също ще се понижат след увеличаване не само на обема, но и на стойността на петролната и непетролна търговия на страната. СБ прогнозира евентуално драстично повишение на износ от Иран – с около 17 млрд. щатски долара, представляващи 3.5% от брутния вътрешен продукт на ислямската република.

Великобритания, Китай, Индия и Саудитска Арабия са сред страните, които най-вероятно ще отчетат най-голям ръст на търговията с Иран в периода след падането на санкциите. Преките чуждестранни инвестиции се очаква да растат с около 3 млрд. долара за година, което ще е двойно над сегашното ниво, но все пак под техния връх от 2003 г.